Alsace

Første vinområde i vores verden er Alsace i det nordøstlige Frankrig. Her produceres der fantastisk hvidvin, og derudover er her superdejligt, og en overflod af skønne restauranter.

Vinene fra Alsace er normalt enkeltdruevine, hvilket vil sige at man typisk ikke blander forskellige druesorter i samme vin, der er selvfølgelig undtagelser fra dette.

Der er 7 godkendte druesorter som må bruges i Alsacehvidvin, disse er Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Sylvaner og Chasselas. Kun vine på de 4 første druesorter kan klassificeres som Grand Cru, forudsat de er vokset på en Grand Cru mark.

Herudover dyrkes der også Chardonnay som bruges i Cremant d'Alsace, samt Pinot Noir som bruges i såvel Cremant som i rødvin fra området.

Så man kan ikke lave en hvidvin på Chardonnay i Alsace og kalde den Vin d'Alsace eller Grand Cru for den sags skyld. Men man må godt lave en hvidvin på Chardonnay og kalde den ved det marknavn som den kommer fra, samt producentnavn, men så er de bare en Vin de Table. F.eks. Domaine Zind Humbrecht laver af og til en fremragende Chardonnay på druer fra Clos Windsbuhl, som er en af de bedste marker i Alsace. Det er en supervin fra Alsace, men må ikke være navngivet som sådan.

En anden fantastisk ting i Alsace, er de senthøstede vine VT (Vendange Tardives) og SGN (Selection de Grains Nobles), hvor der virkelig er smæk for skillingen rent smagsmæssigt, hvis man besøger de rigtige steder. Disse vine er dyrere da høstudbyttet er meget lille, og der foregår udvælgelse af druer ved håndkraft.

Producenter

Der findes hundredevis af vinproducenter i Alsace, niveauet svinger fra verdensklasse til jævnt ligegyldigt. Vi vil ikke bruge tid på at nævne producenter, som vi ikke finder interessante, vi vil meget hellere omtale de heldigvis mange fantastiske producenter som findes i Alsace.

 

Kendetegnende for de gode producenter er, at kvalitet er vigtigere end kvantitet, når der produceres vine. Det medfører tit en højere pris, men ikke altid, men hvis man først har smagt disse vine er det svært at vende tilbage til det produkt som de store konsumproducenter laver.

 

Desværre er det jo tit disse konsumproducenter med vine i tvivlsom kvalitet som har de største reklameskilte til at lokke uforberedte turister indenfor. Skulle det vise sig, at man ikke kan smage forskel på supermarkedsvinene og vinene fra nedenstående producenter, så er det nok ikke vin man skal bruge sin tid på. Det kan lyde arrogant, men sådan er det nu ikke ment, men hvis man ikke kan smage forskellen på kvalitet og kvantitet, skal man enten i gang med at træne sine smagsløg og sin lugtesans, eller finde et andet interesseområde.

Nedenstående liste med producenter som vi vil anbefale er langt fra fyldestgørende, der er flere end dem vi har nævnt her, og vi vil selvfølgelig forsøge at tilføje så mange som muligt med tiden.

Domaine Zind-Humbrecht (Turckheim)

Dette domæne under ledelse af Olivier Humbrecht er efter vores opfattelse det ypperste man kan opdrive i Alsace, der bliver aldrig sprunget over hvor gærdet er lavest, vinene er altid på højeste niveau og smager fremragende. Domænet er 100% biodynamisk, med alt hvad det medfører, og selv om vi er skeptiske overfor dele af det koncept, må vi blot indrømme at resultatet taler for sig selv. Zind-Humbrechts marker inkluderer bl.a. Grand Cruerne Rangen, Brand, Hengst, Goldert og ikke mindst Clos Windsbuhl som ikke er klassificeret som Grand Cru, men som er en af de fineste marker i Alsace. Domænet holder til lige uden for byen Turckheim. Vinene fra Zind-Humbrecht kan varierer meget i stil fra år til år, det skyldes af filosofien er at vinen selv bestemmer hvad den skal blive til, om man vil. Man gør ikke noget aktivt for at standse gæringen og bevare restsødme i vinen, ej heller det modsatte for at omdanne så meget som muligt til alkohol. Det eneste man kan være sikker på, er at de smager fremragende hver gang.

Domaine Faller / Domaine Weinbach (Kaysersberg)

Dette domæner er ledet af Catherine Faller, og hendes søn Theo som nu er winemaker efter at Catherines søster Laurence, som var winemaker, tragisk døde for få år siden i en alt for ung alder. Kort efter den tragedie døde Catherine og Laurences mor Collette også, så Catherine nu er den eneste tilbageværende af de 3 Damer der styrede stedet til det niveau de har nu. Og hvilket niveau, fantastiske vine fra Grand Cruerne Schlossberg og Furstentum samt markerne omkring vingården i Kaysersberg. Husets stil er mere stringent end Zind-Humbrecht, man søger en bestemt stil når man laver vin.

Domaine Marc Tempé (Zellenberg/Colmar)

Domænet beliggende i Zellenberg styres af Marc og Anne.Marie Tempè, og med mulighed for smagning i Anne-Marie Tempès butik La Sommeliere i Colmar, som også fører vine fra mange andre producenter. Marc Tempè minder på mange måder om Zind-Humbrecht i tilgangen, måske går han endda længere med konceptet, men kvaliteten af vinen kan ikke diskuteres, det er ganske enkelt fremragende. Her kan vinene og variere i stil fra år til år, men vi synes det er en del af charmen, det giver selvfølgelig udfordringer, hvis man konsekvent kun vil have tørre Rieslinger, men man når langt ved at smage sig frem.

Domaine Schoffit (Colmar)

Vinmageren Bernard Schoffit styrer produktionen på domænet beliggende i Colmar. Her er man ikke biodynamiske i den forstand at man benytter metoderne der hvor det giver mening, og undlader hvor man ikke kan se formålet. Ikke desto mindre laver Schoffit fantastiske vine, især på familiens besiddelser på den sydlige Grand Cru Rangen brillierer man i stor stil. Men også på markerne omkring Colmar laves der superlækker vin.

Rolly Gassmann (Rohrschwihr)

Rolly Gassmann er en perle, en af vores absolutte favoritter, stilen er til den søde side men altid superbalancerede og lækre vine. Indtil for få år siden havde domænet ingen Grand Cru besiddelser, hvilket ikke afholdte dem fra at lave klassevin, nu har de så en parcel på Grand Cru Altenberg de Bergheim. Et besøg i kælderen hos Rolly Gassmann kræver lidt tålmodighed, for man bør unde sig selv, at smage samtlige vine på listen, og der er mange, så husk at spyt ud hvis du kører. Rolly Gassmann er et af dee efterhånden få steder hvor man stadig kan finde Sylvanerdruen anvendt, og hvilken anvendelse, en drue der mange steder bliver til noget tyndt sprøjt, bliver hos Rolly Gassmann til en fyldig og helt igennem dejlig vin.

Domaine Meyer-Fonné (Katzenthal)

Hos Meyer-Fonné er det Felix Meyer der er ved roret, og her laves der ligesom hos ovenfor nævnte fantastisk vin fra Grand Cru markerne Wineck-Schlossberg og Furstentum m.m. Helt fra husets basisvine som f.eks. Gewürztraminer Reserve er der tale om vin på et højt niveau, Pinot Gris Hinterburg de Katzenthal er et fænomenalt monster af en vin.

Domaine Albert Mann (Wettolsheim)

Et domæne vi ikke får besøgt nok, for de laver nogle fantastiske vine på f.eks. Grand Cru Steingrubler.

Domaine Albert Boxler (Niedermohrschwihr)

Et hyggeligt familie domæne som producerer vine på et meget højt niveau.

Domaine Bott-Geyl (Beblenheim)

Bott-Geyl er også et af de absolutte top domæner i Alsace, man laver nogle helt igennem fantastiske vine her på stedet.

Kuentz-Bas (Husseren-les-Châteaux)

Et gammelt negocianthus, nu ejet af JB Adam, som også har egne besiddelser, deres basis vine lavet på købedruer er ikke særligt interessante, men så snart man når til deres Collection serie og derover begynder der at ske ting og sager. Især deres Trois Château og Grand Cruer er rigtigt lækre, og så laver Kuentz-Bas nogle eminente senthøstede vine, Cuveé Caroline og Cuveé Jeremy. Kuentz-Bas var i en periode for nedadgående rent kvalitetsmæssigt, men så kon en ung vinmager Samuel til, og han har i de godt og vel seneste 10 år fået rettet gevaldigt op på dette. Samuel har valgt at gå egne veje nu, så vi håber at Kuentz-Bas kan holde niveauet fremover.

Hugel (Riquewihr)

Et andet klassisk negocianthus i Alsace er Hugel, som har været en vigtig del af Alsaces udvikling til det vinområde det udgør i dag. Samme historie som Kuentz-Bas, vine på købedruer er bare ikke særligt spændende, men så snart man rammer Jubilee serien sker der noget. Et legendarisk hus hvad angår senthøstede vine, Hugel var med til at definere disse klassifikationer, og netop de senthøstede vine er den allerbedste årsag til at besøge stedet.

Léon Beyer (Eguisheim)

Hvis man er til de mere tørre stringente klassiske Alsacevine, så vil man ikke blive skuffet her. Restsødme er noget fanden har skabt, eller noget i den stil. Det er vi nu ikke enige i, men Léon Beyer laver nu alligevel vin i topklasse. Især Riesling Comte d'Eguisheim er en fantastisk gemmeværdig vin.

Domaine Ernest Burn (Gueberschwihr)

***

Domaine Paul Zinck (Eguisheim)

***

Sipp-Mack (Hunawihr)

Endnu et domæne hvor der også produceres sublime vine. Blandt meget andet er Riesling Grand Cru Rosacker værd at nævne, bl.a. fordi den berømte Clos St. Hune er en del af Grand Cru Rosacker, og fordi Sipp-Mack marker efter sigende ligger bedre. Vinen er ihvertfald noget billigere, så smag selv.

Domaine Barmès-Buecher (Wettolsheim)

***

Trimbach (Ribeauvillé)

Igen et klassisk negocianthus, samme regel som tidligere, vine fra købedruer er omend i god kvalitet, bare ikke særligt interessante, der kan fås så meget mere for pengene andre steder i Alsace. Men Trimbach producerer den vel nok mest berømte Riesling vin på planeten, sikkert også overhypet en del, men ikke desto mindre er Clos St. Hune målestokken for en klassisk Alsace Riesling når det er bedst. Lillebror Frederic Emile er ligeledes en superlækker Riesling, hvor man så kan spare nogle hundrede kroner og prøve noget der er næsten lige så godt.

Domaine Kientzler (Ribeauvillé)

***

Dirler-Cadé (Bergholtz)

***

© 2019 af Rikke & Michael Zetlitz.